12 Mart 2019 Salı

Servo Motor Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kararlılık gerektiren ve sapma olmaması gereken endüstriyel projelerde kullanılmak üzere satın alınan servo motorlar kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Dolayısıyla servo motor satın alınırken spesifik hedeflere bağlı olarak doğru bir servo motor modeli seçimi yapılmalıdır. Bu yazımızda da servo motor seçimi aşamasında olanlara yönelik servo motor seçiminde dikkat edilmesi gerekenlere değineceğiz. Sizler için faydalı bir yazı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

İşletmeniz İçin En İyi Servo Motor Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Fiyat-fayda dengesi açısından CNC tezgahlara en uygun servo motor seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler arasında öncelikle servo motor türünde karar vermek yer alır. Dolayısıyla öncelikle servo motor çeşitleri arasındaki temel farkları bilmeniz, doğru karar verme yolunda size kolaylık sağlayacaktır.

Servo motorlar temel olarak AC Servo Motor ve DC Servo Motor olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Öncelikle hangi grupta yer alan servo motorların sizin için daha uygun olabileceğine karar vermelisiniz. DC servo motor çeşitleri fırçalı olarak da bilinmektedir. Fırçalarının düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çalışma verimi düşebilir. AC servo motorlar ise fırçasızdır ve DC servo motorlara kıyasla daha az bakım ihtiyacı duyar. DC servo motorlar fırçalı olmalarından dolayı, daha büyük ebattadır. AC servo motor çeşitleri hem düşük hem de yüksek güç gerektiren endüstriyel projeler için uygun olabilmektedir. Öte yandan DC servo motor çeşitleri ise yalnızca yüksek güç ihtiyacı duyulan projelerde kullanılmaktadır. Dolayısıyla AC servo motor çeşitlerinin daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bu bilgiler ışığında ilk aşamada hangi kategoride yer alan servo motorun sizin için daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

İkinci aşamada ise karar verdiğiniz grup içerisinde yer alan servo motor çeşitlerini incelemeniz ve hem fiyat hem de özellik açısından özelliklerini karşılaştırmanız gerekmektedir. Bunu yapmanızın ardından hangi servo motor çeşidinin sizin için daha mantıklı olacağını daha kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz. Servo motorların spesifik olarak dikkat edilmesi gereken belli başlı özellikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

·         Motorun torku
·         Motorun momenti
·         Motorun güç seviyesi
·         Dakikada ortalama olarak ne kadar devir yaptığı
·         Motorun flanş ölçüsünün ne olduğu
·         Fiyat seviyesinin özelliklerine göre makul olup olmadığı

Yeni bir servo motor satın almak isteyenlere yönelik Şahin Rulman olarak hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Yazı boyunca servo motor seçiminde kararsız kalanlar için dikkat edilmesi gereken hususlara değindik. Umarız sizler için faydalı bir yazı olmuştur.

Kaynak:  https://www.sahinrulman.com/blog/servo-motor-seciminde-nelere-dikkat-etmelisiniz

5 Mart 2019 Salı

Endüstriyel Servo Motor Hakkında Sık Sorulan Sorular



Şahin Rulman olarak her hafta hazırladığımız blog yazılarında bu haftaki konumuzu endüstriyel servo motorları oluşturacak. Yazı boyunca ‘Endüstriyel servo motor nedir?’, ‘Endüstriyel servo motor kontrolü nasıl sağlanır?’ ve ‘Endüstriyel servo motor fiyatları ne kadar?’ gibi sık sorulan sorularınıza yanıt vereceğiz. Buna ek olarak endüstriyel servo motor çeşitleri ile ilgili de gerekli bilgileri paylaşacağız. Sizin için faydalı bir yazı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

Endüstriyel Servo Motor Nedir?

Kontrol motorları olarak da adlandırılan endüstriyel servo motorlar, geri beslemeli kontrol sistemlerinde çıkış hareketini kontrol etmek üzere geliştirilen elektrik motorlarıdır. Sistem içerisinde ani olarak meydana gelen problemlerin önüne geçer. Geri beslemeli olması sayesinde de sistemdeki hataları bildirir ve düzeltilmesini sağlar.

Endüstriyel Servo Motor Kontrolü

Endüstriyel servo motorlarda millere bağlı olarak bulunan enkoderler yer almaktadır. Söz konusu bu enkoderler aracılığı üzerinden endüstriyel servo motorların kontrolü sağlanır. Enkoderler üzerinden kullanıcı tarafından belirlenen hareket detayları sistemdeki verilere tanıtılır. Bu verilerin işlenip servo motoru o doğrultuda harekete geçirmesi için ise enkoderler sinyal verilerini gönderir ve geri besleme işlemlerini sağlarlar. Böylelikle enkoder aracılığı ile endüstriyel servo motorların üzerinde kullanıcı tam kontrolü sağlamış olur.

Endüstriyel Servo Motor Çeşitleri

Farklı amaçlara yönelik farklı niteliklerle ön plana çıkan endüstriyel servo motor çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler arasında en iyi seçim kişi ve amacına göre değişmektedir. Bu yüzden her çeşidin genel özelliklerine burada değineceğiz ve hangisinin sizin için en iyisi olduğu konusunda size yardımcı olmaya çalışacağız. Endüstriyel servo motorlar kendi aralarında 2 çeşide ayrılmaktadır:

Endüstriyel AC Servo Motorlar

Açılımı alternatif akım endüstriyel servo motorlardır. DC endüstriyel servo motorlara alternatif olarak geliştirilmişlerdir. Nitekim DC endüstriyel servo motorlar, yüksek güç gerektiren uygulamalarda kullanılırken; AC endüstriyel servo motorlar ise hem düşük hem de yüksek güce ihtiyaç duyulan uygulamalarda kullanılabilmektedir. Bu motorların ön plana çıkan bir diğer özelliği ise basit bir yapıya sahip olmalarının da yardımı ile atalet seviyelerinin düşük olmasıdır. DC motorlarda olduğu gibi doğrusal nitelik ortaya koymaz. Buna ek olarak moment-hız özellikleri DC motorlara kıyasla daha geridedir.

Endüstriyel DC Servo Motorlar

Bu çeşit motorların açılımı doğru akımdır. Adı, motorun içerisinde bir adet DC motor bulundurmasından gelmektedir. Endüstriyel servo motorların çıktığı ilk dönemlerde çoğunlukla DC motorlar kullanılmıştır. Bu motor çeşidinin en önemli parçaları arasında DC motor, kontrol devresi ve potansiyometre yer almaktadır. Toplamda 180 derecelik bir hareket kabiliyet alanı bulunmaktadır. DC endüstriyel servo motorlar fırçasız olarak da bilinmektedir. Bu sayede fazladan bir bakım gereksiniminin önüne geçilmiş olunur. Öte yandan DC endüstriyel servo motorlarda geri besleme ünitelerinin de yer aldığını belirtebiliriz.

Endüstriyel Servo Motorlar Nerelerde Kullanılır?

Endüstriyel servo motorların kullanım alanları çok geniştir. Birçok küçük ve büyük çaplı uygulamalarda kullanılmaktadır. Özellikle yüksek kontrol hassasiyeti gerektiren uygulamalarda endüstriyel servo motorların önemi oldukça yüksektir. Robotik sistemler, CNC tezgahlar, tıbbi cihazlar, üretim makinaları endüstriyel servo motorların kullanılabileceği onlarca alandan yalnızca birkaçıdır.

Endüstriyel Servo Motor Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüksek hareket hassasiyeti gerektiren uygulamalarınıza yönelik endüstriyel servo motor seçimi yaparken, öncelikle hangi türünün iş alanınız için uygun olduğuna karar vermelisiniz. Akabinde sizin için uygun olan kategoride yer alan motor çeşitlerinin özelliklerini karşılaştırmalı olarak incelemenizde fayda var. Netice itibarıyla da fiyat-fayda dengesi açısından sizin için en uygun ürün hangisi ise onu seçmelisiniz.

Endüstriyel servo motor ve türleri ile ilgili genel bilgiler verdiğimiz blog yazımızın sonuna geldik. Konu ile ilgili herhangi bir soru sormak istemeniz halinde bizlerle 0212 576 04 06 numaralı hat üzerinden iletişime geçebileceğinizi ve endüstriyel servo motor çeşitlerini yukarıdaki linkten görüntüleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz.