7 Eylül 2017 Perşembe

Step Motor Kontrol Sistemleri

Step motorlar almış olduğu açısal değerdeki konumları adımlar halinde gerçekleştiren motorlardır. Hassas kontrol gerektiren projelerde rahatlıkla kullanılabilen step motorlar pozisyon kontrollerinden hatasız bir şekilde çalışmaktadır. Step motorun sargılarına gönderilen sinyaller sayesinde adımlar açı değeri üzerinden kontrol edilebilmektedir. Tam tur döngüsünü adımlara bölebilen step motorların yürütülebilmesi PC, PLC veya encoder sürücülerinden yararlanılmaktadır.

Step motorlar almış oldukları sinyalleri dönme hareketine çevirerek istenilen yön ve açıda çevrilmesini sağlamaktadır. Step motorun adım açısı 360° üzerinden hesaplanmaktadır. Yani bir step motorun adımlarının kaç derece olduğunu tespit etmek istiyorsanız tam tur açısını adım sayısına bölmeniz gerekiyor. 36 adım atan bir step motor her adımında 10° lik adımlar ile ilerler. Yani 360° / 36 dan 10° ye ulaşabiliriz.



Step motorlar diğer motor türlerinden farklı olarak çalışmaktadır. Her bir step motor üzerinde 5 tane çıkış uç noktası bulunmaktadır. Bu uçların 4 tanesi ayrı ayrıdır bir tanesi de step motorda ortak uç olarak bilinmektedir. Step motorunuzda ortak ucu tespit edebilmek için Ohmmetre ile ölçüm yapmalısınız. Diğer motor çeşitlerinden farklı olan bir diğer yanı ise özel step motor sürücüleri ile kontrol edilmesidir. Direkt olarak enerji verildiği zaman kendiliğinden çalışma gösteremez. Step motorun özelliklerine uygun bir step motor sürücü ile gerekli komutlar verilerek çalıştırılmaktadır.

Step motorlar kontrol edilirken iletilen darbe akımlarına dikkat edilmelidir. Verilen darbe sıklığı step motorun çalışma hızı ile doğru orantılıdır. Step motora ne kadar sıklıkla darbe gönderirseniz step motor hızını da o kadar arttırmış olursunuz. Aynı zamanda bu akım sıralamasına da dikkat etmelisiniz. Çünkü akım uygulaması sırasında gönderilmeyen bir akım değerinde motor bir önceki değeri alacak bu da motorun kendini frenlemesine neden olmaktadır.

Konum denetlemesinin de son derece başarılı olan adım motorlar birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Step motorlar Cnc tezgahlarda, yazıcılarda, disk sürücülerinde, robot teknolojilerinde, kontrol sistemlerinde, tıbbi cihazlarda, kaynak makinalarında ve daha bir çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kullanım alanlarına göre farklılık gösteren step motorların çeşitleri bulunmaktadır. Step Motor Nema 14, Step Motor Nema 17 olarak da bilinen step motor çeşitlerinde değişken relüktanslı steo motorlar, Sabit mıknatıslı step motorlar, Hybrid step motorlar, Lineer step motorlar, Hidrolik step motorlar şeklindedir. Sabit mıknatıslı adım motorları kendi içerisinde iki fazlı sabit mıknatıslı step motor, orta uçlu sabit step motor, disk tipi sabit mıknatıslı step motor ve 4 fazlı sabit mıknatıslı step motor olarak dört çeşidi bulunmaktadır. Değişken relüktanslı adım motorlar ise kendi içerisinde tek parçalı değişken relüktanslı step motor ve çok parçalı değişken relüktanslı step motor olarak ikiye ayrılmaktadır.


Her sektörde yaygın olarak kullanılabilen step motor ve step motor sürücülerin kontrol sistemlerine ve ayarlamalarına hakim olan Şahin Rulman sitesi üzerinden step motor ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Step motor alımlarınızda açıklama kısmında yer alan step motor parametre değerlerinden yararlanarak motorunuzun kurulumunu rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder