28 Eylül 2017 Perşembe

Step Motor Fiyatlarını Belirleyen Etmenler

Step motor dijital komutları mekanik dönme hareketine çeviren fırçasız elektrik motorlarıdır. Elektrik enerjisi ile çalışan step motorlar almış oldukları açı değerleri ile motorun bir sonraki adımı belirleyerek çalışmalarını adım adım yürütür. Adım açılarını 360° üzerinden hesaplayan step motorların kaç adım attığını belirlemek için tam tur değeri olan 360° bölmeniz gerekecek. 360 / Adım Sayısı dediğiniz zaman her adımda kaç derecelik açı ile hareket ettiğini belirleyebilirsiniz. Step motorlarda çalışma esnasındaki her adım için ayrı darbe gönderilmeli ve gönderilen her darbenin açısı aynı olmalıdır. Açı değerleri üzerinden adım adım hareket edebilen step motorlara gerekli sinyallerin gönderilebilmesi için step motor sürücüleri olan PLC, PC veya Encoder sürücüleri kullanılmaktadır.



Step motor sürücü ile step motorların adımlarını kontrol altına alabilirsiniz. Step motor sürücüleri step motor çeşitlerine göre değişim göstermektedir. Her step motor için aynı sürücü kullanılması söz konusu değildir. Step motoru yönetmemizi sağlayan step motor sürücü seçerken pozisyon, tork, hız değerlerini belirlemeli bu değerlere göre sürücü seçimi yapmalıyız. Step motor için uygun sürücü seçimi yaptıktan sonra çalışma esnasındaki darbe hızını ve yönünü belirleyebilirsiniz. Teknik özellikleri bakımından değişiklik gösteren step motorların redüktörlü step motor, planet redüktörlü step motor ve frenli step motor olarak farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Step motor fiyatları ise adım motorunun akım, tutma torku, nema ve flanş ölçüsüne göre değişiklik göstermektedir. Projenizde istenilen gücü karşılaması açısından step motor değerlerini iyi bir şekilde tahlil etmeli ve bu doğrultuda step motor satın almalısınız. Step motor fiyatlarını etkileyen özelliklere daha detaylı bakacak olursak; akım değerleri 0.17 Nm ile 40 Nm arasında değişmektedir. Nema değerlerine göre ise step motor nema 14, step motor nema 17, step motor nema 23, step motor nema 24, step motor nema 34, step motor nema 42 step motor nema 52 olarak Nm değerleri, flanş ölçüsüne göre nema değerleri de değişiklik göstermektedir.

Step Motor üreticisi olan Leadshine Technology markasına ait step motorların her birinin bir kodu bulunmaktadır. Aynı güçteki step motoru tekrar bulabilmek için leadshine kodundan rahatlıkla bulabilmeniz sağlanmaktadır. Leadshine step motorların nema değerleri ve Nm değerlerine göre kodlarını sizlerle paylaşayım; Nema 14 Step Motor 35HS01, Nema 16 Step Motor 39HS02, Nema 17 Step Motor 42HS02, Nema 17 Step Motor 42HS03, Nema 23 Step Motor 57HS13, 2.2 Nm Nema 23 Step Motor 57HS22, Nema 24 Step Motor 57HS30, Nema 34 Step Motor 86HS35, 4.5 Nm Nema 34 86HS45, 8.5 Nm Nema 34 Step Motor 86HS85, 12 Nm Nema 34 Step Motor 86HS120, Nema 42 Step Motor  110HS28, Nema 52 Step Motor olarak belirlenmiştir.


Projelerinize uygun step motorları bulabileceğiniz Şahin Rulman sitesi üzerinden 15$ ile 400$ arasında step motor bulabilmeniz mümkündür. Step motor kurulumu için gerekli parametreleri step motor özelliklerinden bulabilirsiniz. İnternet üzerinden online güvenli alışveriş yapabileceğiniz Şahin Rulman’dan step motor fiyatlarını öğrenebilir ve indirimli fiyatlardan yararlanabilirsiniz. 

21 Eylül 2017 Perşembe

Spindle Motor Sürücü

Spindle motor yüksek güç ihtiyaçlarına cevap verebilen motorlardır. Sürekli olarak tork verebilen spindle motorlar yüksek devir hızlarına hızlı cevap verir ve çalışmalar sırasında verim elde edebilmenizi sağlamaktadır. Elektronik, gıda, ilaç sanayisi, otomotiv sektörü gibi endüstriyel alanlarda ihtiyaç duyulan yüksek devir değerlerine spindle motorlar kullanarak ulaşılması mümkündür. Spindle motorlar hava soğutmalı spindle motor ve sıvı soğutmalı spindle motor olarak iki farklı tipte bulunmaktadır.

Spindle motorlarda sık karşılaşılan sorun aşırı derecede ısınma problemidir. Spindle motorların ısınmaları motorun boyutuna ve gücüne göre değişim göstermektedir. Spindle motorların çelik rulmanlı ve seramik rulmanlı modelleri bulunmaktadır. Spindle motorlar kalkma ve durma anında pozisyonlarında değişim meydana gelmektedir. Pozisyonlarında servo motor kadar hassasiyet göstermeyen spindle motorlar yük taşıma açısından avantaj sağladığından dolayı sıklıkla tercih edilmektedir. Otomatik takım değiştirme özelliğine sahip olan bazı spindle motor çeşitleri çalışmalar esnasında büyük kolaylık sağlamaktadır. Spindle motorlar cnc tezgahlara montaj edilebilmektedir.



Spindle motor sürücüsü motorun kontrol edilebilmesini sağlamaktadır. Hedy spindle motor ve sürücülerinin parametre ayarlarının yapılması gereklidir. Uygun parametre, frekans ve kalkma-durma ayarlarının yapılması gereklidir. Aksi takdirde motorun yönetimini gerçekleştiremez ve çalışmalarınızdan verim elde edemezsiniz. Şahin Rulman sitesi üzerinden almış olduğunuz spindle motorların özelliklerine göre yapılacak olan ayarlamalar motorun ürün özellikleri kısmından sizlerle detaylı bir şekilde paylaşılmaktadır.


Şahin Rulman sitesi üzerinden satın alacağınız spindle motor güç değerleri 0,75 kw ile 7,5 kw gerilim değerleri ise 220V ile 380V arasında değişim göstermektedir. Güç ve gerilim gibi teknik özelliklere göre değişim gösteren spindle motor fiyatları 150$ ile 380$ arasında farklılık gösterebilir. Geniş ürün çeşitliliğine sahip Şahin Rulman’dan spindle motorların yanı sıra step motor, servo motor, planet redüktör, lineer rulman ve diğer mekanik ve elektronik ürünleri temin edebilirsiniz. Online satış imkanı ile güvenli bir alışveriş yapmak için Şahin Rulman sitesini ziyaret edebilirsiniz.

14 Eylül 2017 Perşembe

Servo Motor Sürücü

Son teknoloji ürünlerin satışını gerçekleştiren Şahin Rulman ihtiyacınız olan tüm mekanik ürünleri ve elektronik ürünleri hızlı ve güvenli bir şekilde sizlere ulaştırmaktadır. Çalışmalarınızda ihtiyaç duyduğunuz tüm ürünleri sizler için tek bir noktada toplayan Şahin Rulman ürünlere ulaşabilmenizi kolaylaştırmaktadır. Mekanik ürünler içerisinde yer alan Lineer Rulman Sistemlerinde her geçen gün farklı modeller üretilerek hayatımızı kolaylaştıracak çözümler sunulmaktadır. Şahin Rulmanın geniş ürün gamından Lineer Rulmanlardan Lineer Araba, Lineer Ray, Lineer Kızak, Vidalı Mil Aksamlarını ve  en güncel Lineer Rulman modellerini en uygun fiyatları ile sizlere sunmaktadır.

Makine parçalarında ihtiyacınız olan ürün çeşitliliği ve bilgi birikimine sahip olan Şahin Rulman ürün çeşitliliği arasında yer alan elektronik ürünler kategorisindeki servo motor, step motor, planet redüktör, cnc kontrol cihazları ve daha birçok ürünü sizlere avantajlı bir şekilde sunmaktadır. Temin ettiğiniz servo motor, step motor, planet redüktör gibi kurulum esnasında ayarlama yapılması gereken ürünler için size gerekli bilgiler de Şahin Rulman tarafından sağlanmaktadır. Almış olduğunuz motor çeşidine uygun parametre değerleri ve bağlanması için gerekli kurulum aşamalarını ürün detay kısmında sizlere sunan Şahin Rulman bilgi birikim ve tecrübelerini sizler ile paylaşmaktadır.



Servo Motor

Servo motor çalışmalarımızda son kontrol elemanı olarak yer almaktadır. Kullanıcıların servo motor sürücü vasıtası ile vermiş olduğu komutları yerine getirerek çalışmaların istenile formda yürütülmesini sağlayan servo motorların kullanıldığı projelerden yüksek verim elde edilmektedir. Yüksek hız değerlerinde çalışmasından ödün vermeyen servo motorlar hassasiyet gerektiren projelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Servo motorların çalışmaları sırasında gerekli komutların verilebilmesi için servo motorun modeline uygun servo motor sürücüsü tercih edilmelidir. Servo motoru istediğiniz doğrultuda çalıştırmak yani hız, tork, devir sayısı gibi parametrik değerler girilerek motorun çalışma adımları yürütülmektedir. Servo motor sürücülerinde parametre değerlerini yönetebilmeniz için farklı metotlar bulunmaktadır.

Bilgisayar ve PLC Bağlantısı ile Servo Motor Parametre Girişleri

Servo motorların çalışmasının kullanıcı kontrolünde olması için servo motor sürücü kullanılmaktadır. Servo motor ve servo motor sürücüleri birbiri ile uyumlu olarak çalışmaktadır. Servo motorları ve sürücülerini üreten firmalarda kullanıcıların projelerinde rahat edebilmelerini sağlamak adına servo motorlar için ayrı sürücüler üretmektedir. Üretilen bu servo motor sürücülerinin bilgisayar ortamında veya PLC denilen programlanabilir mantıksal denetleyiciler ile bağlantı kurarak servo motorun kontrol edilmesini sağlamaktadır. Servo motor sürücüleri için geliştirilen özel yazılımlar sayesinde servo motor kontrolleri daha iyi bir şekilde yürütülebilmektedir.

Mekanik ürünler olan servo motor sürücüleri AA Servo Sürücüler ve DA Servo Sürücüler olarak ikiye ayrılmaktadır. Standart hız, moment, pozisyon değişiklikleri gibi kontrollerin bir adım ilerisine geçen ve son teknoloji ürünler olan bazı servo motor sürücülerinde kullanıcı daha aktif bir şekilde yer almaktadır. Kullanıcının servo motor sürücüyü işletmesine ve onarım işlemlerine daha fazla yer veren modeller artık sürücü kullanımında daha akılcı çözümler sunmaktadır.

Servo motor sistemlerinin yönetilmesini sağlamak adına firmalar farklı yazılımlar ve programlar geliştirmektedir. Geliştirilen bu programlardan biri de Control Techniques yani CT ‘dir.  Control Techniques bir servo motor sistem yönetimi programıdır.  CT servo motor programında AA servo motor sürücünüz için Unidrive serisini kullanırken DA servo motor sürünüz için ise Mentor serisini kullanmalısınız. Standart kalıpların dışına çıkabilen CT servo motor yazılımı esnek bir yapıya sahiptir. PLC özelliklerine de sahip olan CT servo motor programında opsiyonel modül ve kullanıcı modülleri eklenerek proje sistemlerinin yönetimleri gerçekleştirilebilmektedir.

Servo Motor ve Servo Motor Sürücü Teknolojileri


Teknolojinin hızla ilerlemesi servo motor ve sürücülerinin gelişimine büyük katkı sağlamıştır. Servo motorlarına eklenen resolver ve enkoder gibi aygıtlardan dolayı ekstra kablo kullanımının önüne geçilmiştir. Son teknoloji geliştirilen servo motor sistemlerinde geri besleme değerleri için aracıya gerek kalmadan veriler rahatlıkla okunabilmektedir. Teknoloji ile bütünleşmiş ServoMaster servo motorlar projeleriniz için yüksek verim elde etmenizi sağlayacaktır. Şahin Rulman markası olan ServoMaster servo motorları için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Online servo motor fiyatlarını öğrenebileceğiniz Şahin Rulman sitesinden güvenli bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz.

7 Eylül 2017 Perşembe

Step Motor Kontrol Sistemleri

Step motorlar almış olduğu açısal değerdeki konumları adımlar halinde gerçekleştiren motorlardır. Hassas kontrol gerektiren projelerde rahatlıkla kullanılabilen step motorlar pozisyon kontrollerinden hatasız bir şekilde çalışmaktadır. Step motorun sargılarına gönderilen sinyaller sayesinde adımlar açı değeri üzerinden kontrol edilebilmektedir. Tam tur döngüsünü adımlara bölebilen step motorların yürütülebilmesi PC, PLC veya encoder sürücülerinden yararlanılmaktadır.

Step motorlar almış oldukları sinyalleri dönme hareketine çevirerek istenilen yön ve açıda çevrilmesini sağlamaktadır. Step motorun adım açısı 360° üzerinden hesaplanmaktadır. Yani bir step motorun adımlarının kaç derece olduğunu tespit etmek istiyorsanız tam tur açısını adım sayısına bölmeniz gerekiyor. 36 adım atan bir step motor her adımında 10° lik adımlar ile ilerler. Yani 360° / 36 dan 10° ye ulaşabiliriz.



Step motorlar diğer motor türlerinden farklı olarak çalışmaktadır. Her bir step motor üzerinde 5 tane çıkış uç noktası bulunmaktadır. Bu uçların 4 tanesi ayrı ayrıdır bir tanesi de step motorda ortak uç olarak bilinmektedir. Step motorunuzda ortak ucu tespit edebilmek için Ohmmetre ile ölçüm yapmalısınız. Diğer motor çeşitlerinden farklı olan bir diğer yanı ise özel step motor sürücüleri ile kontrol edilmesidir. Direkt olarak enerji verildiği zaman kendiliğinden çalışma gösteremez. Step motorun özelliklerine uygun bir step motor sürücü ile gerekli komutlar verilerek çalıştırılmaktadır.

Step motorlar kontrol edilirken iletilen darbe akımlarına dikkat edilmelidir. Verilen darbe sıklığı step motorun çalışma hızı ile doğru orantılıdır. Step motora ne kadar sıklıkla darbe gönderirseniz step motor hızını da o kadar arttırmış olursunuz. Aynı zamanda bu akım sıralamasına da dikkat etmelisiniz. Çünkü akım uygulaması sırasında gönderilmeyen bir akım değerinde motor bir önceki değeri alacak bu da motorun kendini frenlemesine neden olmaktadır.

Konum denetlemesinin de son derece başarılı olan adım motorlar birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Step motorlar Cnc tezgahlarda, yazıcılarda, disk sürücülerinde, robot teknolojilerinde, kontrol sistemlerinde, tıbbi cihazlarda, kaynak makinalarında ve daha bir çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kullanım alanlarına göre farklılık gösteren step motorların çeşitleri bulunmaktadır. Step Motor Nema 14, Step Motor Nema 17 olarak da bilinen step motor çeşitlerinde değişken relüktanslı steo motorlar, Sabit mıknatıslı step motorlar, Hybrid step motorlar, Lineer step motorlar, Hidrolik step motorlar şeklindedir. Sabit mıknatıslı adım motorları kendi içerisinde iki fazlı sabit mıknatıslı step motor, orta uçlu sabit step motor, disk tipi sabit mıknatıslı step motor ve 4 fazlı sabit mıknatıslı step motor olarak dört çeşidi bulunmaktadır. Değişken relüktanslı adım motorlar ise kendi içerisinde tek parçalı değişken relüktanslı step motor ve çok parçalı değişken relüktanslı step motor olarak ikiye ayrılmaktadır.


Her sektörde yaygın olarak kullanılabilen step motor ve step motor sürücülerin kontrol sistemlerine ve ayarlamalarına hakim olan Şahin Rulman sitesi üzerinden step motor ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Step motor alımlarınızda açıklama kısmında yer alan step motor parametre değerlerinden yararlanarak motorunuzun kurulumunu rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.